Moermanartsen

Moermanartsen

De Moermantherapie is een niet toxische tumortherapie (n.t.t.t.t) . Naast een voedingslijn bestaat de therapie uit het toedienen van vitamines, mineralen en sporenelementen in een hoge dosering. Daarom dient het volgen van een n.t.t.t. altijd onder begeleiding van een arts te geschieden.  Artsen die een n.t.t.t. toepassen zijn vaak (ex) huisartsen, die zich daarin gespecialiseerd hebben.  Circa 30 artsen die de n.t.t.t. toepassen zijn er een aantal aangesloten bij de Artsen Vereniging voor Niet Toxische Tumortherapie of bij het Nederlands Genootschap Orthomoleculaire Oncologie. De wet stelt geen specifieke eisen aan de kwaliteit van de alternatieve behandelaars, of aan de grenzen waarbinnen de veiligheid van de behandelingen moet vallen. Wat geldt voor de reguliere geneeskunde, geldt uiteraard ook voor de alternatieve behandelaars. De patiënt heeft recht op een gedegen behandeling door een bonafide genezer. Het is daarom niet verstandig om een arts te consulteren, die zegt u te kunnen genezen of afwerend staat tegen een reguliere medische behandeling.

Persoonsgerichte therapie

Iedere arts die de n.t.t.t. toepast zal volgens zijn eigen zienswijze een persoonsgerichte therapie toepassen. Vaak zal die zijn aangevuld met elementen uit een andere therapie. Een aantal artsen houdt zich (soms strikt) aan de richtlijnen van dr. Moerman, anderen richten zich meer naar dr. Houtsmuller, die een modernere therapie voorstaat.

Tarieven en vergoedingen

De meeste artsen hanteren een eigen tarief, omdat ze niet tariefgebonden zijn. De kosten van een eerste consult kunnen dan ook variëren van ca. €60,- tot €140,- per 45 minuten. Vervolgconsulten kosten meestal minder. De basisverzekering vergoedt de Moermantherapie niet. Wel vergoedt de aanvullende verzekering vaak een gedeelte of tot een bepaald maximum van de gemaakte consulten. De voorgeschreven voedingssuppelementen worden in de regel niet vergoed. Deze kosten kunnen bij sommige artsen oplopen tot torenhoge bedragen. Het is daarom verstandig eerst na te gaan wat door de verzekeraar wordt vergoed, alvorens u verdere stappen onderneemt. 

Praktisch

Klachten

Indien u klachten over een alternatieve arts heeft, dan kunt u eerst proberen er met de arts zelf uit te komen. Lukt dat niet, ga dan naar de landelijke site www.zorgbelang-nederlands.nl daar vind u informatie over de zeventien regionale zorgbelang organisaties, die ieder in hun eigen regio actief zijn.

Artsen

GRONINGEN

DRENTHE

OVERIJSSEL

GELDERLAND

UTRECHT

NOORD-HOLLAND

ZUID-HOLLAND

NOORD-BRABANT

LIMBURG